Кожен такий захід, чи то пак “погляд в майбутнє”, (саме так в перекладі з англійської означає форсайт) спрямований на реалізацію конкретних цілей та задач, а не просто зустріч для ознайомлення з діяльністю закладу. Така подія мусить бути ефективною та дієвою для реалізації засадничих підходів у впровадженні інклюзивності громади. Тож ми вирішили розпочати його саме з тими, хто перший зустрічає дітей з особливими освітніми потребами та проходить тернистий шлях із забезпечення їх якісною освітою – із закладів дошкільної освіти.

Сьогодні до нас на гостини завітали керманички ЗДО та вихователі-методисти. Саме інклюзивні чи спеціальні групи стають для дітей з ООП тим осередком, де можуть бути створені всі необхідні умови для підтримки та супроводу, де вони навчаться основ життєвих компетентностей і почнуть формувати свою особистість. Отже, щоб ці кроки дали позитивний результат, ми прагнули створити таку систему комунікації між інклюзивно-ресурсним центром, закладом дошкільної освіти та батьками осіб з особливими освітніми потребами, щоб кожен міг не тільки виконати свою роль чи завдання, а скласти воєдино синергічний трикутник комунікації, де дитина почувається в максимальній безпеці та повністю занурена у світ якісної освіти.

Тож протягом інклюзивного форсайту ми намагалися віднайти золоту середину в наших взаємозв’язках між закладами, розкрити залаштунки наполегливої роботи центру та поділитися тільки найкращими, дієвими освітніми практиками для роботи з дітьми з ООП.

Це і налагодження ефективної роботи з батьками та законними представниками особи з ООП через взаємодію та всеобуч у рамках діяльності Батьківського клубу.

Це і можливості надання якісних психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг на базі закладу дошкільної освіти із використання імерсивних технологій, додаткової альтернативної комунікації, нейровправ, доповненої реальності тощо. Це і робота зі створення індивідуальної програми розвитку з використанням автоматизованої системи.

Звісно, ми не забули і про емоційну складову наших особливих дітей, а допомогла нам в цьому собака-обіймака Хібукі, що грає роль терапевтичного інструменту, адже дитина переносить на іграшку свої переживання і страхи.

Насамкінець усі учасники заходу отримали сертифікати про підвищення фахової майстерності та подарунки, які дозволять ще ефективніше співпрацювати з батьками осіб з ООП.

Щиро дякую всім працівникам ІРЦ за допомогу в організації та проведенні такого потужного заходу. Разом ми неймовірна команда, здатна змінювати та надихати на якісні зміни інших. Окрема дяка директору Олені Цимбалюк та колегам із Міжшкільного ресурсного центру за професійну допомогу і підтримку. Без вас не можливо було б провести захід на такому професійному рівні.